SMART CITY VELIKA GORICA / CITY AS A SERVICE

07 tra. SMART CITY VELIKA GORICA / CITY AS A SERVICE

Nijedna ljudska sposobnost nije bila toliko presudna za razvoj civilizacije , kao sposobnost prikupljanja , razmjene , primjene informacija i znanja. Civilizaciju je omogućio tek proces komunikacije. – F.Williams


Koncept primjene ICT-a (informacijsko komunikacijskih tehnologija) za učinkovitije funkcioniranje gradskih službi u pružanju javnih usluga s ciljem podizanja kvalitete života građana i postizanja ušteda.

Izjava Gradonačelnika Grada Velika Gorica g. Dražena Barišića

Usmjereni na poboljšanje usluga građanima i gospodarstvu, Grad Velika Gorica pristupa pokretanju Smart City projekta kroz Strategiju razvoja „Pametnog Grada“, kako bi iskoristili nove tehnologije i nove poslovne modele za opću dobrobit.

Građani i posjetitelji Grada Velika Gorica mogu svakodnevno posvjedočiti napretku u primjeni tehnologije. U skladu s jasno komuniciranim i prihvaćenim smjerom razvoja koji će definirati Smart City strategija Grada Velike Gorice koja je u izradi, Grad će strukturiranim pristupom nastaviti rad na smanjenju digitalnog jaza kroz pružanje pristupa Internetu na području Grada. Istovremeno će prioritizacija ključnih projekata dovesti do novih tehnoloških poboljšanja prometa, te parkinga.Modernizacija postojeće gradske infrastrukture kao što je rasvjeta i najnaprednija gradska mreža punionica za elektro vozila, nastavlja se i postavlja standard koji regija prepoznaje i prati. Analitika ključnih pokazatelja na području Grada dat će punu informaciju o potencijalu turizma i prometa, čime će se svaka strateška odluka donositi na pravilnim temeljima koji osiguravaju najveću vrijednost za novac građana.

Kroz kontinuirane interne radionice detektirani su i definirani ključni preduvjeti kako bi se Strategija realizirala i rezultirala ciljanim vrijednostima. Uz uobičajeni pristup kao što su interna znanja i resursi tipa internog i eksternog načina financiranja, naglasak je stavljen na upravljački okvir za donošenje i implementaciju Smart City strategije, poslovno vodstvo, načini upravljanja programima i projektima, te na mehanizme mjerenja uspješnosti (ne samo strateških projekata za vrijeme njihova trajanja, nego i performanse uspješnosti u eksploataciji novih sustava te davanju usluga grada prema građanima, posjetiteljima, gospodarstvenicima i turistima).Skip to content