e-bicikli

17 svi. e-bicikli

Projekt „Javna mreža e-bicikala na području Velike Gorica” kojima su investitori Grad Velika Gorica, Turistička zajednica VG i VG Komunalac sustavom javnih bicikala građanima i turistima pružaju uslugu cjenovno najpovoljnijeg i najzelenijeg oblika javnog gradskog prijevoza, a gradsko društvo VG Komunalac obratilo se VEGORA-i za pomoć oko tehničke pripreme projekta, te se pripremio projektni sažetak i omogućila sufinanciranje od Zagrebačke županije za izradu tehničke dokumentacije potrebne za ishođenje dozvola za postavljanje punktova s e-biciklima na području grada te je izrađen budžet.

Riječ je o projektu koji je u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Gradske uprave Grada Velike Gorice vezanim uz održivi razvoj koji potiče i partner u projektu Ekoregija Velika Gorica. Do srpnja 2017 godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u 5 novih gradova čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbike gradova u Europi. U četiri godine rada nextbike sustava javnih bicikala u Hrvatskoj, projekt je pokrenut u 10 gradova. Mreži nextbike gradova 16.5.2017 godine se pridružila i Velika Gorica sa sustavom za iznajmljivanje električnih i klasičnih bicikala pri čemu će se električni bicikli puniti iz obnovljivih izvora energije – fotonaponskih panela, kao prvi takav primjer u ovom dijelu Europe.

Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz u gradu. Nextbike značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem.

Za sada su e-bicikli postavljeni ispred VG Goričanke i na Trgu kralja Tomislava, a građanima su dostupni putem aplikacije nextbike. Jednostavnim korištenjem aplikacije svatko se može provozati pola sata besplatno svaki dan. Osim običnih gradskih bicikala, Velikogoričani se mogu besplatno voziti i električnim biciklima. Doseg im je do 120 kilometara. Inače, korisnici svih bicikala ovog sustava mogu se registrirati putem aplikacije, a godišnja registracija iznosi svega 79 kuna. Zanimljivo je da kada se jednom registrirate, odnosno preuzmete aplikaciju možete ju koristiti u cijeloj Hrvatskoj. Uskoro će biti više ovakvih točaka gdje će biti besplatni bicikli i koje će Goričani moći koristiti. Sljedeći korak je povezivanje Željezničke stanice i centra grada, zatim sjever grada gdje će biti bazeni i druga igrališta. Premrežit će se grad s točkama gdje će se moći uzimati i vraćati bicikli. Velika Gorica je pored Ivanić Grada drugi grad u Zagrebačkoj županiji koji je uveo sustav javnih bicikala, a u Hrvatskoj je ovaj sustav prisutan u 15 gradova i 13 općina.

Medijski zapisi:

http://www.kronikevg.com/foto-velika-gorica-dobila-sustav-javnih-bicikala-prvih-15-dana-voznja-je-besplatna/

http://www.cityportal.hr/gradom-se-od-danas_mozete-voziti-javnim-biciklima/

http://hrturizam.hr/mreza-javnih-bicikala-siri-se-po-hrvatskoj-od-danas-dostupni-u-velikoj-gorici/

http://www.pressclipping.hr/news.php?newsid=1089