Projekti

Sintra Erasmus+

Projekt SINTRA razvija prilagođene i inovativne resurse i alate za osposobljavanje usmjerene na podršku intrapoduzetništvu usmjerenu na održivost organizacija u poslovnom, civilnom ili vladinom sektoru širom Europe.
Man and woman having business meeting in a cafe, using laptop.

SINTRA– Postizanje održivosti putem INTRApoduzetništva je 24-mjesečni Erasmus + projekt (KA2: Strateška partnerstva za obrazovanje odraslih) prilagođen kako bi pružio integriranu podršku, prilagođenu potrebama organizacija za razvoj vještina, kompetencija i stavova među zaposlenicima i vlasnika poduzeća u svrhu razvoja održivosti organizacija.

Održivost u poslovanju se u suštini odnosi na učinak unutarnjih politika i praksi organizacije na okoliš i društvo. Također je dobro povezan s održivošću i konkurentnošću same organizacije.

Intrapoduzetništvo je praksa usvajanja poduzetničkog ponašanja unutar uspostavljene organizacije od strane svojih zaposlenika radi postizanja inovativnih proizvoda ili usluga.

Projekt SINTRA razvija prilagođene i inovativne resurse i alate za osposobljavanje usmjerene na podršku intrapoduzetništvu usmjerenu na održivost organizacija u poslovnom, civilnom ili vladinom sektoru širom Europe.

PROJEKT

Projekt SINTRA razvija prilagođene i inovativne resurse i alate za osposobljavanje usmjerene na podršku intrapoduzetništvu usmjerenu na održivost organizacija u poslovnom, civilnom ili vladinom sektoru širom Europe.

CILJEVI

  • Bolje razumijevanje nacionalnog i sektorskog konteksta u odnosu okoliša, socijalne i ekonomske održivosti iz intrapoduzetničke perspektive i utvrđivanje postojećih nesrazmjera u intrapoduzetničkom načinu razmišljanja na organizacijskoj razini.
  • Razraditi inovativnu metodologiju obuke, alate i materijale, kombinirajući procese intrapoduzetničkog obrazovanja i savjetovanja usmjerenog na održivost u jedinstven, integriran pristup, kako bi se povećao utjecaj organizacija na okruženje i njihova društvena i poslovna održivost.
  • Udovoljavanje potrebama organizacija pružanjem pilot radionica i savjetodavnih usluga usmjerenih na održivost, povećavajući intrapoduzetničke napore koji bi na kraju mogli dovesti do novih ili modificiranih proizvoda i usluga s pozitivnim učinkom na održivost.
  • Prijenos rezultata projekta u druge zemlje uspostavljanjem platforme za e-učenje i stvaranje alata za inovacije za intrapoduzetništvo usmjereno na održivost i koje je svima dostupno.

PARTNERI

SINTRA konzorcij se sastoji od sedam partnerskih organizacija iz šest zemalja (Islanda, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Grčke i Portugala).

Koordinator projekta

Símenntunarmiðstöðin á Vesturlandi – Island

Razvojna agencija grada Velike Gorice – VE-GO-RA – Hrvatska

APOPSI Information Technology, Consulting and Training Services S.A. – Grčka

Dialogue Diversity Unipessoal Lda  – Portugal

YSBF Youth in Science and Business Foundation – Estonija

Creatrix ehf – Island

Tora Consult d.o.o. – Bugarska

REZULTATI

  • Analiza nesrazmjera u nacionalnom i sektorskom kontekstu na području okoliša, socijalne i ekonomske održivosti iz intrapoduzetničke perspektive i utvrđivanje srodnih dobrih praksi koje se mogu koristiti kao obrazovni izvori za poslodavce i zaposlenike.
  • SINTRA kurikulum i obrazovni resursi za zaposlenike I vlasnike s fokusom na održivost intrapoduzetničkog obrazovanja.
  • Savjetovanja za razvoj održivih orijentiranih intrapoduzetničkih zadataka od strane predstavnika organizacija.
  • SINTRA e-platforma za učenje za pružanje resursa za osposobljavanje, razvijena u okviru projekta ciljanim i zainteresiranim krajnjim korisnicima.
  • Otvoreni skup alata za inovacije za podršku predstavnicima organizacija u prikupljanju ideja i modificiranju proizvoda, usluga i organizacijskih procesa kako bi bili ekološki prihvatljiviji i održivi u socijalnom i ekonomskom smislu.

E-LEARNING PLATFORM

SINTRA platforma za e-učenje omogućit će mješovito pilot učenje ciljnih skupina projekta i učenje na daljinu zainteresiranih poslodavaca i zaposlenika u intrapoduzetništvu usmjerenom na održivost nakon zaključenja projekta. Platforma će se razvijati u sljedećim mjesecima projekta.

O! SINTRA APP

O! Aplikacija SINTRA pomoći će zaposlenicima u organizacijama da prikupljaju ideje i modificiraju proizvode, usluge i organizacijske procese kako bi bili ekološki prihvatljiviji i održiviji u socijalnom i ekonomskom smislu. O! SINTRA aplikacija razvijat će se u sljedećim mjesecima projekta.

Inicijativa intelektualnog rezultata 1 “Dobra praksa i analiza jaza”

Provedba „Održivosti kroz Intrapoduzetništvo – identifikacija nacionalnih studija i dobrih praksi“ u svim zemljama projekta započela je u listopadu 2020. Početna faza provedbe projekta SINTRA odnosi se na temeljitu istragu nacionalnih i sektorskih postavki za razvoj ekološke, socijalne i ekonomske održivosti, kao i postojeće dobre prakse u određenim sektorima s potencijalima održivosti u odnosnoj partnerskoj zemlji, povezani s pozitivnim učincima koje poduzetništvo može imati na održivost u jednoj ili više njegovih dimenzija. Ova istraga, zajedno s anketama i intervjuima za analizu nedostataka, koji će se provesti kao sljedeći korak u okviru IO1, poslužit će u svrhu popunjavanja praznine u sustavnom mapiranju potreba za usavršavanjem zaposlenih i poslodavaca povezanih s održivošću partnerske zemlje.

Očekuje se da će povezane nacionalne studije biti završene do sredine studenoga 2020. godine i bit će postavljene na web stranicu projekta.

Web stranica projekta: https://sintraproject.eu/

facebook.com/sintraproject.eu –  pratite naše aktivnosti 

INFORMACIJE O DOSADAŠNJIM AKTIVNOSTIMA:

Bilten 1

Bilten 2

Ovaj projekt financiran je uz potporu Europske komisije. Ova publikacija odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.