Projekti

CITIES 2030 Uspostava snažnog i održivog sustava opskrbe hranom FOOD2030

Projekt ima za cilj stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe - distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti.
CITIES2030 - Co-creating resIlient and susTaInable food systEms towardS FOOD2030 - VEGORA

Co-creating resIlient and susTaInable food systEms towardS FOOD2030

Projekt ima za cilj stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe – distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti.

Stvaranje budućeg sustava prehrane

Gradovi moraju graditi održive prehrambene sustave kako bi spriječili i smanjili rasipanje hrane, pružili pristojne mogućnosti za život i promovirali održive načine proizvodnje hrane. Gradovi također mogu svima osigurati sigurnost hrane i prehrane.

Projekt CITIES2030 financiran putem OBZOR programa EU okuplja istraživače, poduzetnike, čelnike civilnog društva, gradove i sve agente urbanih prehrambenih sustava i ekosustava (UFSE) kako bi stvorili strukturu usmjerenu na transformaciju načina na koji sustavi proizvode, transportiraju, opskrbljuju i recikliraju hranu.

Digitalni blizanac cijele strukture stvara se i pomoću UFSE platforme za upravljanje koja se temelji na podacima zasnovanoj na blockchainu.

CRFS zahtijevaju hitnu akciju. Cities2030 predlaže da građani moraju biti srž rješenja. Više od 7,7 milijardi potrošača ima moć mijenjati stogodišnje obrasce potrošnje kako bi ispunili zahtjeve za održiviju budućnost.

HORIZON2020-CITIES2030-FOOD2030_VE-GO-RA

PROGRAM: HORIZON2020 / UGOVOR #: 101000640 / FINANCIRANO EU : 11.779.827,25 €

UDIO VE-GO-RA: 192.500,00 € / UDIO INVENTIVNA RJEŠENJA: 128.100,00 €

RAZDOBLJE PROVEDBE: 01.10.2020. – 30.09.2024.

KOORDINATOR PROJEKTA: Nicola CAMATTI, nicola.camatti@unive.it

UNIVERSITA CA’ FOSCARI VENEZIA, Italija

Sredstva će biti utrošena za povećanje konkurentnosti i društvene odgovornosti gospodarstva s prioritetom na razvoju poticajnog poduzetničkog okruženja i stvaranju učinkovitog sustava potpore u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju.

NAŠA MISIJA: više aktera i teritorijalni pristupi stvaranju održivih gradova regije prehrambenih sustava.

CILJ PROJEKTA: Stvaranje preduvjeta za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe – distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti.

REZULTAT PROJEKTA: Osiguranje razvoja učinkovitog sustava prehrane gradova (CRFS) kroz povezanu strukturu usredotočenu na građane, izgrađenu na povjerenju, s partnerima koji obuhvaćaju čitav CRFS. Povezivanje kratkih lanaca opskrbe hranom, okupljanje i povezivanje potrošača, strateških partnera, sudionika civilnog društva (postojeća i start-up poduzeća), inovatora i vodeća sveučilišta.

20 država 10 gradova 2 regije 41 lokalna aktera
17+ identificiranih inovativnih rješenja

Cities2030_Horizon2020_Velika Gorica LAB

VELIKA GORICA LAB

Koordinatori projekta:

VE-GO-RA: Violeta Crnogaj violeta.crnogaj@vegora.hr

INVENTIVNA RJEŠENJA: Damir Lučić damirchief@gmail.com

Suradnici na projektu:

VE-GO-RA: Blanka Kovač Walaitis blanka.walaitis@vegora.hr

INVENTIVNA RJEŠENJA: Mario Konić mario.konic@gmail.com

INVENTIVNA RJEŠENJA d.o.o. – Budi inventivan, nahrani svijet

Inventivna rješenja d.o.o. je profitna organizacija s bogatim iskustvom u voćarskom savjetovanju za privatne uzgajivače na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Uz primarno savjetovanje uzgajivača jabuka, krušaka i trešanja bavi se uvođenjem novih tehnologija te istraživanjem i razvojem.

Organizacija ima vlastitu voćarsku proizvodnju jabuke i kruške u bio programu te je sudjelovala iz sredstava IPARD Hrvatska u pokretanju projekta voćarstva. Od 2019. godine bavi se voćarstvom s naglaskom na bioprogramu i mogućnostima skraćivanja lanaca opskrbe hranom i recikliranja biootpada iz prerade hrane (prerada voćnih sokova), pretvorbe u biokompost i vraćanja u proizvodnju bio voća.

Također aktivno sudjeluje u stvaranju poslovnog okruženja u okviru angažmana u Hrvatskoj voćarskoj zajednici (HVZ).

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Sadržaj predstavlja samo stavove autora i njegova je isključiva odgovornost. Izvršna agencija za istraživanje, niti Europska komisija ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za upotrebu informacija koje sadrže.

Skip to content