Search
Close this search box.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO – Postanite dio rješenja – Hrana nije otpad

Konferencija - Doniranje hrane - Transformacija prehrambenog sustava- Cities2030-VEGORA
Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Na konferenciji održanoj u četvrtak, 15.12.2022., a vezanoj za doniranje hrane te kako to izgleda u praksi, svoja iskustva i aktivnosti predstavili su aktivni sudionici brojnih inicijativa i programa vezanih uz doniranje hrane: predstavnica iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnici javnih ustanova Crvenog križa Velika Gorica i Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, Udruga VG Legacy te predstavnica ispred ureda zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića koja je ujedno i dio radne skupine u istraživačkom projektu Cities2030 koji se bavi mogućnostima cjelokupnog prehrambenog sustava, odnosno njegovom transformacijom.

Ovim putem se zahvaljujemo svim predavačima na dijeljenju svojih iskustava i važnih informacija koji nam pomažu dalje kako bi što više slova na papiru prenijeli u praksu.

Dio transformacije prehrambenog sustava je briga o socijalno ugroženim sugrađanima te smo ovom konferencijom htjeli povećati svijest i saznanja naših građana, ugostitelja, dućana, pekarnica, trgovačkih lanaca i ustanova o važnosti doniranja hrane jer time ne samo da brinemo o sugrađanima već i smanjujemo nepotrebno velike količine otpada jer Hrana nije otpad. Želimo ovim putem naglasiti važnost lokalnog povezivanja poslovnih subjekata s posrednicima u doniranju radi osjetljivosti i kratkog roka trajanja donirane hrane te samog transporta.

Procjena je da količina hrane koja se u svijetu baci može nahraniti 2 milijarde ljudi. Ukoliko se ne može spriječiti nastajanje viškova hrane, hranu se može donirati ukoliko je ona sigurna i zdravstveno ispravna.

Postoji niz razloga za doniranje viškova hrane koja je i dalje sigurna za konzumaciju. Jedan od najvažnijih razloga je pomoć ljudima koji su u potrebi, no svakako treba nadodati i ekonomsku uštedu i pozitivan ekološki aspekt budući da velike količine viškova hrane koje završe kao otpad imaju negativan utjecaj na okoliš.

Mjesto gdje se mogu pronaći svi odgovori za sve karike u doniranju je Internet Platforma za sprječavanje otpada od hrane koja je izrađena od strane Ministarstva poljoprivrede s ciljem bržeg povezivanja donatora hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Što sve Internet Platforma za sprječavanje otpada od hrane pruža:

  • jednostavnija i učinkovitija preraspodjela viškova hrane potrebitima
  • pozitivan ekonomski, društveni te okolišni aspekt
  • razvijen sustav za razmjenu informacija, dijeljenje iskustava i najboljih praksi
  • ideje o mogućnostima i načinima provedbe aktivnosti smanjenja nastajanja otpada od hrane
  • integracija svih informacija o temi otpada od hrane na jednom mjestu

Kome je Platforma namijenjena:

  • nadležnim tijelima, SPH (primarnim proizvođačima, prerađivačima, distributerima, trgovcima hranom i ugostiteljima)
  • akademskoj i znanstvenoj zajednici
  • udrugama potrošača
  • raznim udrugama civilnog društva i potrošačima

Jedan od tih posrednika u Velikoj Gorici je Udruga VG Legacy koja je otvorila socijalnu trgovinu Robin Food u Velikoj Gorici. Udruga je, kako mnogi naši sugrađani već znaju, aktivna u pomaganju socijalno ugroženima u našem području, i šire, svojim volonterskim radom i kontinuiranim prikupljanjem potrebnih sredstava.

Za socijalnu trgovinu moguće je donirati i u hrani i novčano na račun VG Legacyja: IBAN:HR9124840081135191457 – opis plaćanja: Robin Food

Kako bi što više građana bilo uključeno u ovu priču te se pomoglo socijalno ugroženim sugrađanima, potrebna su kontinuirana mjesečna davanja kako bi se socijalno ugrožene obitelji mogle prehraniti na mjesečnoj bazi jer doniranje je, nažalost, najviše prisutno u blagdansko vrijeme, a potrebno je tijekom cijele godine.

Ovim putem šaljemo želimo podići svijest svim našim poslovnim subjektima i sugrađanima na ovo prijeko potrebno povezivanje bilo putem povremenih donacija ili otvaranjem trajnog naloga kako bi osigurali mjesečne pomoći i sigurnost našim volonterima na mjesečnoj bazi.

Predstavnica ispred ureda zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića je iznijela saznanja i primjere dobrih praksi u odabranim zemljama Europske unije.

Paradoks obilja i nestašice – Svake godine u EU nastane 88 milijuna tona otpada od hrane (20% ukupno proizvedene hrane), a 12 milijuna građana EU živi u riziku od siromaštva ili društvene isključenosti, a više od 40 milijuna ljudi si ne može priuštiti kvalitetan obrok.

Otpad od hrane nastaje u svakoj fazi lanca vrijednosti hrane. Da bi se spriječilo stvaranje otpada od hrane, moramo prijeći na kružno gospodarstvo i na održivije prehrambene sustave. Sprečavanje nastanka otpada od hrane se treba rješavati na izvoru, gdje se stvaraju viškovi, a kada nastane višak, najbolje rješenje jest njezina preraspodjela za ljudsku potrošnju.

Cijela prezentacija: Doniranje hrane u EU Aleksandre Preložiček

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Pratite nas na službenim stranicama projekta

WEB MJESTO CITIES2030 FACEBOOK CITIES2030 LINKEDIN CITIES2030

Zadnje objavljeno

Poziv na Info dan Europskoga vijeća za inovacije

Poziv na Info dan Europskoga vijeća za inovacije

Prilika za poduzetnike da se informiraju o financiranju putem EIC Acceleratora. EIC Accelerator namijenjen je start-up poduzećima i MSP-ovima s inovacijama koje mogu disruptirati postojeća ili stvoriti nova tržišta. Uvjet je da se inovacija nalazi na TRL razini 5 – 8 te da se temelji na recentnim znanstvenim ili tehnološkim otkrićima (deep tech).

Skip to content