e-punionice

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Grad Velika Gorica u suradnji sa tvrtkom VG Komunalac, Ekoregijom i Razvojnom agencijom VE-GO-RA organizirao je prvi gorički dan E-Mobilnosti. Program je započeo predstavljanjem projekta „Pametni grad“, a e-punionice su samo dio tog projekta koji je ponajprije vezan uz infrastrukturu. VE-GO-RA je bila savjetodavna i tehnička pomoć u formiranju cijelog projekta.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je projekt vrijedan  450 tisuća kuna u kojem su sudjelovali. Mrežom punionica upravlja VG Komunalac, a tijekom prve dvije godine punjenje i parkiranje električnih vozila u centru grada je bez naknade.

Velika Gorica se svrstala u 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice omogućuju punjenje u trajanju 60 minuta, što je uobičajeno vrijeme vozila na parkirnom mjestu.

Usluga punjenja najviše je od koristi građanina koji nemaju vlastito parkirno mjesto te im je otežan proces samog punjenja, a naravno i svi posjetitelji Grada Velike Gorice kojima je usluga potrebna.

U Hrvatskoj smo prošle godine imali 60-ak električnih vozila i hibrida, a danas imamo preko 350. Također, prošle godine je bilo 11 punionica, a sada ih imamo 71. To su još uvijek mali skokovi za ono što nas čeka u budućnosti. Jedinstven cilj EU je sustavno izbacivati naftne derivate iz cestovnog prometa do 2050. godine.

Lokacije e-punionica su na parkiralištu Vatrogasnog doma Velika Gorica, Parkiralište Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Parkiralište Goričanka, Parkiralište Trg Stjepana Radića i parkiralište kraj zelene tržnice.

Punionice nisu na raspolaganju samo za automobile, već i za elektro skutere i bicikle, a svaki će vlasnik vozila dobiti svoju identifikacijsku karticu putem koje će se pratiti potrošnja energije punionice.

Povrh same instalacije, punionice su povezane i s regionalnom platformom za pretraživanje, rezervaciju i autorizaciju pristupa samim punionicama, koja je dostupna na portalu www.puni.hr. Bilo koji korisnik može pogledati gdje se nalaze javno dostupne punionice i koji su uvjeti pristupa.

Velika Gorica ulaže velike napore kako bismo postali što zeleniji grad, u čemu veliku ulogu ima i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u prometu.

Medijski zapisi:

http://www.cityportal.hr/velika-gorica-dobiva-cak-pet-e-punionica-a-evo-i-na-kojim-lokacijama/

http://civinet-slohr.eu/otvorenje-elektro-punionica-u-gradu-velika-gorica/

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/velika-gorica-dobila-pet-punionica-elektricnih-automobila-20151023

http://www.poslovni.hr/hrvatska/e-punionice-u-velikoj-gorici-299145

http://www.kronikevg.com/u-rad-pustena-prva-e-punionica/

Zadnje objavljeno

Poziv-Invento-Summit-Zagreb-22.03.2024

[POZIV]Invento Summit “The power of Intelligence – bez naknade

Kada i gdje? U petak, 22.ožujka 2024. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Na INVENTO Summitu očekuje se okupljanje preko 250 stručnjaka i profesionalaca iz preko 15 zemalja EU, uključujući i preko 50 alumnija Professional Fellows Programa američkog State Departmenta. Ulaznice su besplatne za sve sudionike.

Skip to content