Fizička osoba koja iznajmljuje prostor nekoj firmi – ima li pravo na odgodu plaćanja poreznih obveza?

DNEVNI INFO - mjere za pomoć poduzetništvu - VEGORA - Velika Gorica - Covid-19 - HZZ
Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Jedno od čestih pitanja zadnjih dana jest da jesu li mjerama pomoći uslijed COVID-19 krize obuhvaćene i fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem prostora.

Veliki broj broj obrta i firmi zastalo s radom po odluci Stožera civilne zaštite RH. Veliki dio njih posluje u iznajmljenim prostorima kojeg iznajmljuju od fizičkih osoba. Ako takav obrt ili firma postigne dogovor s najmodavcem da se obustavlja plaćanje najma prostora tijekom krize, mora li najmodavac, fizička osoba, i dalje podmirivati svoje porezne obveze na osnovi najma prostora?

Odgovor je: Da.

Fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od imovine na temelju najma ili zakupa pokretnina i nekretnina ne mogu ostvariti pravo na odgodu plaćanja poreznih obveza.

 

Što je s osobama koje obavljaju djelatnost iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu? Imaju li oni pravo odgode plaćanja poreznih obveza?

 

Iznajmljivači koji obavljaju djelatnost iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu te porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu mogu  podnijeti Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti i/ili obročnu otplatu dospjelih obveza.​

Više o mjerama o turizmu uslijed COVID-19 krize i gdje i kako podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja, potražite ovdje.

Ako ste fizička osoba koja koja obavlja djelatnost iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu i želite podnijeti zahtjev za odgodu, upute i sam zahtjev pronađite ovdje.

 

Više o mjerama u turizmu dostupnima uslijed COVID-19 krize, pročitajte i na vegora.hr

Sva eventualna pitanja u vezi dostupnih mjera pomoći poduzetnicima u COVID-19 krizi, bilo nacionalnih ili lokalnih, potražite na webu Razvojne agencije Grada vegora.hr, na telefonima 5542 667 i 5542 668 ili se obratite mejlom na mjere@vegora.hr

Skip to content