Lab Velike Gorice na trodnevnom programu za transformaciju lokalnih prehrambenih sustava – Cities2030

Cities2030_Obzor2020_Velika Gorica LAB - General Assembly & Lab festival - February 2023 - Food2030
Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Velikogorički partneri na istraživačkom projektu Cities2030 su prisustvovali trodnevnom programu koja je skupila osamdesetak sudionika europskih partnera s ciljem prijenosa znanja i iskustava 41 partnerske zemlje, a sve s istim ciljem transformacije prehrambenog sustava u svojim gradovima i regijama.

Namjena trodnevnog programa je poticanje osobne interakcije između članova konzorcija sa svrhom prijeko potrebne izgradnje profesionalnih radnih odnosa te širenje i jačanje mreža između CRFS-a i vanjskih partnera.

Prvi dan programa je obuhvatio Glavnu skupštinu gdje su sumirane sve dosadašnje aktivnosti, izvješća, izazovi te korake i upute za provođenje projekta u nadolazećim mjesecima.

Drugi dan programa, Lab festival i radionice održao se u starom zatvoru prenamijenjenom u inovacijski centar, zanimljivim primjerom revitalizacije postojećih građevina kroz novu namjenu. Cilj aktivnosti u ovom danu bilo je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice. Partneri su prošli radionice vezane za analizu Labova, dobili su uvid u dostupne alate za korištenje kako bi razvijali svoje aktivnosti, predstavljen im je razvoj gradskog Vijeća hrane od strane osnivača vijeća u Haarlemu, prisustvovali su predstavljanju uloge blockchain-a za održivost lanaca opskrbe hranom te se održao i niz dodatnih aktivnosti u svrhu povezivanja i međusobne suradnje.

Neke od radionica na kojima je Velika Gorica LAB prisustvovao:

Public Blockchain for Food supply Chain Sustainability – Javni Blockchain za održivost lanca opskrbe hranom – Stephan Nilsson iz poduzeća UNISOT i Mark Frederics iz Local2Local smatraju da je javni blockchain ključan za održivost lanaca opskrbe hranom i podijelili su uvide o toj temi. Ovu tehnologiju vide kao način povećanja transparentnosti i sljedivosti, smanjenja otpada i promicanja održivosti kroz cijeli lanac opskrbe hranom. Public Blockchain pruža sigurni i decentralizirani dokument za praćenje hrane od polja do stola.

Blockchain je također način promicanja lokalnog prehrambenog sustava i smanjenja bacanja hrane omogućavanjem boljeg praćenja hrane i skraćivanjem vremena do potrošača. Nadalje, povezuje potrošače s poljoprivrednicima i drugim proizvođačima u tom području. Prošlo se kroz praktične primjere kako sustav funkcionira te mogućnosti koje pruža.

Radionica vezana za Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici je vođena od strane predstavnice Generalnog sekretarijata Milanskog pakta, Ellen Poolman, koja je približila sve aktivnosti koje se provode i na koji način utječu na razvoj aktivnosti u gradovima potpisnicima. Potpisivanje Pakta je ujedno jedan od ciljeva projekta, ali s obzirom da neki gradovi nisu u mogućnosti pakt potpisati radi uvjeta broja stanovnika, diskusija se odvijala i po pitanju povezivanja s gradovima potpisnicima. U slučaju našeg Laba, pokrenuta je suradnja sa Zagrebom, odnosno njegovim predstavnicima zaduženim za Milanski pakt (Zagreb je potpisnik pakta od 2015. godine).

Malo više o Milanskom paktu:
Gradonačelnik Milana je 2014. godine odlučio pokrenuti međunarodni protokol usmjeren na rješavanje problema vezanih uz hranu na urbanoj razini, koji će prihvatiti što više svjetskih gradova. Milanski pakt o politici urbane hrane potpisan je 15. listopada 2015. u Milanu od strane više od 100 gradova, između kojih je i Zagreb. Predstavlja jednu od najvažnijih ostavština milanskog EXPO-a 2015.

Više od 50% svjetskog stanovništva trenutno živi u urbanim područjima, a predviđa se da će taj udio porasti na gotovo 70% do 2050. godine.

Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici međunarodni je sporazum gradonačelnika. To je više od deklaracije, to je konkretan radni alat za gradove. Sastoji se od preambule i Okvira za djelovanje koji navodi 37 preporučenih radnji, grupiranih u 6 kategorija. Za svaku preporučenu akciju postoje specifični pokazatelji za praćenje napretka u provedbi Pakta. Nagrade Milanskog pakta nude konkretne primjere prehrambenih politika koje gradovi provode u svakoj od 6 kategorija Pakta.

RadionicaFood Council to Drive CRFS Transformation – Vijeće za hranu u svrhu poticanja transformacije CRFS-a – vrhunac u transformaciji CRFS-a odozdo prema gore jer pruža središnju ulogu građanima i zajednicama u političkim procesima. S obzirom na to da mnogi laboratoriji razmatraju osnivanje Vijeća za hranu u svojoj regiji, imali smo stručnjaka/osnivača koja nam je iz prve ruke predstavio iskustva vezana za pokretanje vijeća te glavne faktore potrebne za upravljanje. Vijeća olakšavaju aktivnosti upravljanja održivim sustavom prehrane među različitim dionicima u gradovima-regijama i često su povezana s formiranjem lokalne strategije i demokratskim procesima. Sastoji se od platforme građanskih inicijativa usmjerenih na transformaciju prema demokratskom pristupu prilikom donošenja odluka o lokalnom prehrambenom sustavu i stvaranje kratkog lanca opskrbe hranom. Bila je to dobra naučena lekcija i savjeti za osnivanje savjeta za hranu u regiji našeg grada. Glavna ideja je imati koristi od dionika raznih sektora koji su dio prehrambenog sustava i pomažu u njegovoj transformaciji.

Na Lab Festivalu partneri su prezentirali glavne ciljeve, aktivnosti i daljnje korake koje sprovode u svojim regijama. Jedna od važnijih aktivnosti je međusobna interakcija uz preglede plakata izrađenih od strane aktivnih Labova u projektu s obzirom da svaki Lab ima svoje prepreke i prilike, a uz to i razne ideje koje razvijaju kako bi uspostavili i transformirali prehrambene sustave u regiji.

Treći dan bio je posvećen gradu-regiji Haarlem. Laboratorij za politiku u Haarlemu živi je laboratorij pod vodstvom općine koja blisko surađuje s lokalnim prehrambenim inicijativama, poduzetnicima koji se bave hranom i građanima. Posjetili smo vrtni projekt, uključujući aktivnosti usmjerene na hranu; urbano traženje hrane i kuhanje. Između ostalog, vrlo su fokusirani na edukaciju učenika u boljim odabirima prehrane te su nam prezentirali na koji način provode aktivnosti edukacije i interaktivno prezentiraju učenicima kako koristiti zdravije namirnice.

Istražili smo Haarlem CRFS i imali priliku detaljnije vidjeti razvoj prema održivijem prehrambenom sustavu regije.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor2020, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Pratite nas na službenim stranicama projekta

WEB MJESTO CITIES2030 FACEBOOK CITIES2030 LINKEDIN CITIES2030

Zadnje objavljeno

Poziv-Invento-Summit-Zagreb-22.03.2024

[POZIV]Invento Summit “The power of Intelligence – bez naknade

Kada i gdje? U petak, 22.ožujka 2024. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Na INVENTO Summitu očekuje se okupljanje preko 250 stručnjaka i profesionalaca iz preko 15 zemalja EU, uključujući i preko 50 alumnija Professional Fellows Programa američkog State Departmenta. Ulaznice su besplatne za sve sudionike.

Skip to content