Potpore za samozapošljavanje u 2022.

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

U 2022. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nastavlja s Programom mjera aktivne politike zapošljavanja, uključujući i mjeru Potpore za samozapošljavanje koja je namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a.

Iznos potpore za samozapošljavanje određuje se prema budućnoj djelatnosti poslovnog subjekta, prema NKD 2007 a razvrstano je u sljedeće skupine:

 1. Skupina – do 120.000,00 kn
 2. Skupina – do 80.000,00 kn

Potpora se dodjeljuje u fiksnom i varijabilnom iznosu za troškove poslovanja, pri čemu se varijabilni iznos pravda troškovnikom dostavljenim uz poslovni plan.

Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 40.000 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem, te u visini od 55.000 kn za registraciju ostalih organizacijskih oblika poslovnih subjekata (dohodovni obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova), bez potrebe pravdanja navedenih iznosa u troškovniku koji je sastavni dio poslovnog plana.

Prihvatljivi troškovi:

 • kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti, a koja traje, odnosno koristi se u vremenu dužem od jedne godine: strojevi, tehnika, alati, informatička oprema i dr.
 • kupnja ili zakup licenciranih IT programa
 • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti)
 • kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti do 30% varijabilnog iznosa potpore (samo C prerađivačka industrija)
 • kupnja franšiza
 • prihvatljiv trošak je i PDV ukoliko se ne može tražiti njegov povrat

Postupak prijave

 1. Prijaviti se i poslušati online HZZ besplatnu radionicu (nije obavezno ali donosi dodatne bodove prilikom ocjenjivanja Vašeg zahtjeva za potporom). Prijava na radionicu https://radionice.hzz.hr/
 2. Prikupljanje ponuda za planirane prihvatljive troškove i ostale potrebne dokumentacije
 3. Izrada poslovnog plana
 4. Podnošenje zahtjev zajedno sa svom dokumentacijom u online sustav mjere.hr

Što se obveza korisnika ove potpore tiče, potrebno je:

 • tijekom 24 mjeseca održati poslovanje i biti zaposlen u subjektu za koji se dobila potpora;
 • namjenski utrošiti svotu potpore sukladno dostavljenom troškovniku te navedeno dokazati popratnom dokumentacijom;
 • ostvariti ukupni promet u iznosu od najmanje 50% iznosa potpore od obavljanja djelatnosti u razdoblju od 24 mjeseca (navedeno se dokazuje službenim financijskim izvještajima)
 • označiti sufinanciranu opremu skuplju od 10 000 kuna s natpisom „Sufinancirano sredstvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“, koji sadrži logo HZZ-a i lentu s oznakama Europske unije

Prijave su otvorene do 31.10.2022. godine.

Za detaljnije informacije, pitanja i savjete, te izradu poslovnog plana slobodno nas kontaktirajte na info@vegora.hr ili putem telefona na 01 5542 667.

Zadnje objavljeno

Poziv-Invento-Summit-Zagreb-22.03.2024

[POZIV]Invento Summit “The power of Intelligence – bez naknade

Kada i gdje? U petak, 22.ožujka 2024. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Na INVENTO Summitu očekuje se okupljanje preko 250 stručnjaka i profesionalaca iz preko 15 zemalja EU, uključujući i preko 50 alumnija Professional Fellows Programa američkog State Departmenta. Ulaznice su besplatne za sve sudionike.

Skip to content