Search
Close this search box.

Potpore za samozapošljavanje u 2022.

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

U 2022. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nastavlja s Programom mjera aktivne politike zapošljavanja, uključujući i mjeru Potpore za samozapošljavanje koja je namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a.

Iznos potpore za samozapošljavanje određuje se prema budućnoj djelatnosti poslovnog subjekta, prema NKD 2007 a razvrstano je u sljedeće skupine:

 1. Skupina – do 120.000,00 kn
 2. Skupina – do 80.000,00 kn

Potpora se dodjeljuje u fiksnom i varijabilnom iznosu za troškove poslovanja, pri čemu se varijabilni iznos pravda troškovnikom dostavljenim uz poslovni plan.

Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 40.000 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem, te u visini od 55.000 kn za registraciju ostalih organizacijskih oblika poslovnih subjekata (dohodovni obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova), bez potrebe pravdanja navedenih iznosa u troškovniku koji je sastavni dio poslovnog plana.

Prihvatljivi troškovi:

 • kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti, a koja traje, odnosno koristi se u vremenu dužem od jedne godine: strojevi, tehnika, alati, informatička oprema i dr.
 • kupnja ili zakup licenciranih IT programa
 • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti)
 • kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti do 30% varijabilnog iznosa potpore (samo C prerađivačka industrija)
 • kupnja franšiza
 • prihvatljiv trošak je i PDV ukoliko se ne može tražiti njegov povrat

Postupak prijave

 1. Prijaviti se i poslušati online HZZ besplatnu radionicu (nije obavezno ali donosi dodatne bodove prilikom ocjenjivanja Vašeg zahtjeva za potporom). Prijava na radionicu https://radionice.hzz.hr/
 2. Prikupljanje ponuda za planirane prihvatljive troškove i ostale potrebne dokumentacije
 3. Izrada poslovnog plana
 4. Podnošenje zahtjev zajedno sa svom dokumentacijom u online sustav mjere.hr

Što se obveza korisnika ove potpore tiče, potrebno je:

 • tijekom 24 mjeseca održati poslovanje i biti zaposlen u subjektu za koji se dobila potpora;
 • namjenski utrošiti svotu potpore sukladno dostavljenom troškovniku te navedeno dokazati popratnom dokumentacijom;
 • ostvariti ukupni promet u iznosu od najmanje 50% iznosa potpore od obavljanja djelatnosti u razdoblju od 24 mjeseca (navedeno se dokazuje službenim financijskim izvještajima)
 • označiti sufinanciranu opremu skuplju od 10 000 kuna s natpisom „Sufinancirano sredstvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“, koji sadrži logo HZZ-a i lentu s oznakama Europske unije

Prijave su otvorene do 31.10.2022. godine.

Za detaljnije informacije, pitanja i savjete, te izradu poslovnog plana slobodno nas kontaktirajte na info@vegora.hr ili putem telefona na 01 5542 667.

Zadnje objavljeno

Poziv na Info dan Europskoga vijeća za inovacije

Poziv na Info dan Europskoga vijeća za inovacije

Prilika za poduzetnike da se informiraju o financiranju putem EIC Acceleratora. EIC Accelerator namijenjen je start-up poduzećima i MSP-ovima s inovacijama koje mogu disruptirati postojeća ili stvoriti nova tržišta. Uvjet je da se inovacija nalazi na TRL razini 5 – 8 te da se temelji na recentnim znanstvenim ili tehnološkim otkrićima (deep tech).

Skip to content