Pozicioniranje kvalitetom – certifikacija poslovanja

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Svi znamo da postoje različiti poslovni modeli po kojima poduzetnici prodaju svoje proizvode. Na primjer na temelju kvalitete proizvoda, inovativnosti proizvoda ili niske cijene.

Mnoge već industrije imaju uvriježene standarde kvalitete proizvoda, prepoznatljive kupcima svih razina. Primjer toga iz svakodnevnog život je oznaka “organic” na hrani.

U malom i srednjom poduzetništvu uslužnih djelatnosti standardizacija poslovanja nije, najblaže rečeno, toliko prepoznatljiva kao u proizvodnoj industriji.
Mnogi smo čuli za ISO 9001 sustav upravljanja kvalitetom. To je jedan od uvrježenijih primjera. Stjecanje ISO 9001, ali i drugih usporedivih certifikata, zahtijeva odrađivanje procesa certifikacije. Tom prilikom se usklađuje trenutno poslovanje s postulatima sustava za koje se poslovanje certificira.

Zašto je potrebno da firma certificira svoje davanje usluga?
Certificiranje nije nužno. To je opcija. “Ulazak” u svijet certifikata, kao i ostale poslovne poteze, potrebno je prvo razmotriti – odgovoriti si na pitanje da zašto bi se firma trebala certificirati.

 Legitiman je stav da je nečije poslovanje kvalitetno i bez da se uloži novac u certificiranje. Kvalitetno poslovanje koje generira pozitivne poslovne rezultate i bez certifikata poželjni je scenarij u svakom slučaju.
Tu se nameće pitanje: ukoliko uložim u certificiranje, kako mogu dodatno unaprijediti poslovanje? Certificiranje poslovanja je investicija i od te investicije očekuje se pozitivan utjecaj na poslovanje.

Certificiranje kvalitete vlastitog poslovanja je stjecanje priznanja za kvalitetu od za to meritornih institucija. Posjedovanje takvog certifikata odašilje poruku sadašnjim i budućim klijentima o razini kvalitete poslovanja firme. Nerijetko on je i prvi neverbalni dojam o razini kvalitete same firme, bez da je ijedna usluga isporučena.

Certifikacijski proces obuhvaća i upravljački menadžment i svakog radnika firme i odnos prema klijentima, kupcima. Procesom je zahvaćeno cijelo poslovanje. U slučaju da firma nije zadovoljna trenutnom kvalitetom i želi podići razinu pružanja usluga kroz reformaciju poslovanja isto je opravdani razlog za investiranje u certifikaciju.

Poslovanje s velikim firmama lakše je uz posjedovanje certifikata kvalitete – to je dodatna informacija o kakvom se pristupu poslovanja radi. Nerijetko velike firme posjedovanje certifikata postavljaju i kao uvjet prilikom prikupljanja ponuda za usluge.

Što treba napraviti za započinjanje certificiranja, a što tijekom procesa? Kome se obratiti? Koga odabrati? Je li to nužno meni za poslovanje?
Na ova i slična pitanja saznajte odgovore na VE-GO-RA radionici, koja će se održati online, u četvrtak, 10. lipnja 2021. u 14:00 sati.

Prijavite se OVDJE.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Velike Gorice –VE-GO-RA-e.

Skip to content