Search
Close this search box.

[PREDAVANJE]Putopis turopoljske namirnice – lokalno, svježe i bez otpada – GASTRO TUROPOLJA

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

VE-GO-RA organizira predavanje u sklopu manifestacije Gastro Turopolja „Putopis turopoljske namirnice – lokalno, svježe i bez otpada“, koje će održati izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur sa Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta.

Predavanje će se održati u dvorani Centra za posjetitelje u petak, 10.10.2025. godine s početkom u 17 sati.

Predavanje je namijenjeno poljoprivrednim proizvođačima i građanstvu, s ciljem jačanja povezanosti lokalnih proizvođača i potrošača te promicanja važnosti kratkih lanaca opskrbe i smanjenja otpada od hrane.

Ključni ciljevi predavanja:

  • približiti koristi kupovine lokalno proizvedene hrane – od svježine i nutritivne vrijednosti do transparentnog podrijetla i povjerenja u kvalitetu,
  • istaknuti prednosti za proizvođače kroz direktnu prodaju, stabilniji plasman i veću dobit izbjegavanjem posrednika,
  • potaknuti građane na podršku lokalnoj ekonomiji i ruralnom razvoju,
  • naglasiti ulogu svih dionika u smanjenju otpada od hrane kroz odgovorno planiranje kupovine, preradu viškova i doniranje hrane.

Glavne teme predavanja:

  • put namirnice: kratki lanac opskrbe u usporedbi s klasičnim,
  • vizualizacija procesa: sjetva – rast – berba – transport – kuhinja – tanjur,
  • faze u kojima nastaje najveći otpad od hrane,
  • utjecaj bacanja hrane na okoliš i gospodarstvo,
  • svježina i nutritivna vrijednost lokalnih proizvoda,
  • primjeri dobrih praksi i inicijativa – farme, tržnice, kooperative,
  • zajednice koje uspješno smanjuju otpad od hrane,
  • važnost uključivanja potrošača u očuvanje resursa i jačanje lokalne ekonomije.

Smanjenje otpada od hrane i doniranje

Poseban naglasak predavanja stavlja se na smanjenje otpada od hrane, što je ključno za očuvanje resursa, zaštitu okoliša i odgovorno gospodarenje namirnicama. Kroz promicanje lokalne potrošnje, hrana prelazi kraći put od proizvođača do potrošača, čime se smanjuju gubici u lancu opskrbe te osigurava veća svježina i kvaliteta proizvoda.

Jedan od važnih načina smanjenja otpada od hrane je i doniranje viškova. Na lokalnoj razini, važnu ulogu u tome imaju udruga VG Legacy i socijalni dućan Robin Food, koji omogućuju da višak hrane dođe do onih kojima je najpotrebnija. Time se ne samo sprječava nepotrebno bacanje hrane, već se ujedno jača socijalna osjetljivost i solidarnost zajednice.

Povezivanjem proizvođača, potrošača i humanitarnih inicijativa stvara se održiv sustav u kojem svaka namirnica ima svoju vrijednost. Lokalna potrošnja tako dobiva dodatnu dimenziju – osim što podržava lokalnu ekonomiju, ona postaje i ključan alat u smanjenju otpada od hrane te doprinosi jačanju društvene odgovornosti.

Konačni cilj skupa jest potaknuti suradnju proizvođača i potrošača kao ključnu kariku u stvaranju održivog prehrambenog sustava – sustava u kojem zajednica prepoznaje vrijednost domaće hrane, njeguje tradiciju te doprinosi očuvanju resursa i okoliša.

Na kraju ovog događanja, sudionici će moći degustirati hranu lokalnog restorana Mon Ami, koja će bit pripremljena u duhu smanjenja otpada od hrane. Također, bit će pripremljeni prigodni pokloni lokalnih proizvođača za prijavitelje.

Održavanje skupa je sufinancirano sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Veselimo se Vašem dolasku,

Razvojna agencija Grada Velika Gorica VE-GO-RA

Zadnje objavljeno

Skip to content