Projekt Cities2030 na 22. GASTRU TUROPOLJA – Transformirajmo prehrambeni sustav zajedno

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Projekt Cities2030 je na ovogodišnjem 22. GASTRU TUROPOLJA organizirao Okrugli stol sa temom Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine“ kojeg su nam prezentirale Melita Došen, dipl.ing.bioteh., univ.spec.oecoing, Voditeljica Odjela za sprječavanje otpada od hrane i dr.sc. Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane iz Ministarstva poljoprivrede. Kao dio Plana se razgovaralo o Dobrovoljnom sporazumu čiji je potpisnik i Grad Zagreb, ispred kojeg je Emil Tuk, dr. med. vet., Viši stručni savjetnik za urbanu prehranu, prezentirao aktivnosti koje se provode, koji su njegovi ciljevi i obveze po potpisivanju. Drago nam je da su sudionici iskazali interes za ovaj event na kojem se upravo htjela povećati zainteresiranost za potpisivanje ovog sporazuma čiji je osnovni cilj smanjiti otpad od hrane – prema zadnjim procjenama u Hrvatskoj se godišnje baci više od 280 tisuća tona hrane, ili čak 71 kg po stanovniku. O tome kako smanjiti i kako provoditi aktivnosti usmjerene ostvarenju cilja a to je smanjenje ovih količina za 30% do kraja 2028 – uz prezentere su na Okruglom stolu sudjelovali predstavnici Grada Velika Gorica, općina Rugvica i Kravarsko, ali i predstavnici gospodarstva, Lidl i Inventivna rješenja te nam se pridružila i Udruga VG Legacy koja je otvorila prvu socijalnu trgovinu u našem Gradu.

Niti jedan Plan ne može biti uspješan bez uključenosti, povezivanja i sudjelovanja svih sudionika potrebnih u provedbi tako da ovim putem pozivamo sve predstavnike proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki na sudjelovanje u ovoj prijeko potrebnoj inicijativi i potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom poljoprivrede.

Detalje o Dobrovoljnom sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ možete pogledati OVDJE.

U sklopu aktivnosti projekta Velika Gorica LAB je sudjelovao kao organizator otvaranja 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije na kojem su se održala razna zanimljiva predavanja:

GRAD ZAGREB – Oznaka kvalitete PLAVI CEKER – okupljanje i organiziranje malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstva koja proizvode visokokvalitetne proizvode. Cilj ove inicijative je pozicionirati ta gospodarstva kao važne i prepoznatljive proizvođače na tržištu.


ALGOEKO D.O.O. – Uključivanje u sustav ekološke poljoprivredne proizvodnje, kako do certifikata, mogućnosti sufinanciranja, funkcioniranje kontrolnog sustava, budućnosti poljoprivrede i održivi razvoj.


WOLT – Novi model distribucije – inovativni model dostave hrane prilagođen potrošačima, ali i vrlo zanimljiv za lokalne proizvođače. Korisnici WOLT aplikacije u pravilu su urbani potrošači koji cijene i traže kvalitetne proizvode, a posebno su zainteresirani za kupnju proizvoda lokalnih proizvođača do koje je ponekad teško doći. U tom smislu u Woltu prepoznaju priliku da kroz svoju infrastrukturu približe lokalne proizvođače i potrošače.


PROF.DR.SC.ALBERT MARINCULIĆ – utjecaj pesticida na zdravlje ljudi, masovne pomore pčela i divljih oprašivača, ptica i riba. Sigurne metode za korištenje u poljoprivrednoj proizvodnji kao temelj eko uzgoja.


EKO GOSPODARSTVO ČEGEC – Prvo hrvatsko ekovino, kako je nastalo, kakvom se proizvodnjom bavi, dobiveni certifikati i priznanja, kakve usluge nude, vizija i vina

Na ovogodišnjem GASTRU nismo zanemarili niti naše najmlađe članove prehrambenog sustava te smo u suradnji s NESTLE nutricionisticom Koraljkom Novinom Brkić pripremili radionice prema njihovom programu, a u suradnji s učenicima Srednje strukovne škole i prof. Trumbetaš:

PETICA – igrom do zdravlja javnozdravstveni je program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola, njihovih roditelja i cjelokupne javnosti o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije pretilosti.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Projekt Cities2030 ima za cilj stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe – distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti i s velikim naglaskom na aktivnu ulogu građana.

Pratite nas na službenim stranicama projekta:

WEB MJESTO CITIES2030  FACEBOOK CITIES2030  LINKEDIN CITIES2030

Sadržaj predstavlja samo stavove autora i njegova je isključiva odgovornost. Izvršna agencija za istraživanje, niti Europska komisija ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za upotrebu informacija koje sadrže.

Skip to content