Odlučne žene

Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Iza nas je izuzetno teška godina. Epidemija ostavlja globalni trag. Postavlja izazove, između ostalog, i za malo i srednje poduzetništvo u cijelom svijetu, a onda i u Europskoj uniji, odnosno Hrvatskoj.
Unutar EU oformljen je European Small Business Alliance, nestranačko tijelo koje potiče, promiče i zastupa malo i srednje poduzetništvo unutar Unije.

Obzirom da se nalazimo u mjesecu ožujku kada obilježavamo svjetski Dan žena, u sljedećim retcima popratit ćemo njihove aktivnosti na temu žena poduzetnica.

Tijekom 2020. napravili su veliko istraživanje s preko 600 ispitanica na temu ženskog poduzetništva u Europi (A Survey of Women Entrepreneurs in Europe 2020). Podatci istraživanja u cijelosti su dostupni na njihovoj platformi wegate.eu, a u ovom članku izdvajamo samo pojedine podatke, uz izdvajanje glavnih izazova s kojim se žene susreću prilikom pokretanja poslovanja. U istraživanju su sudjelovale i ispitanice iz Hrvatske.

U Europi, žene čine 52% populacije. Njih 34,4% je samozaposlenih i 30% su poduzetnice.
Kao glavni razlog za pokretanje vlastitog poslovanja je potreba za zdravom ravnotežom između poslovnog i privatnog života. Istraživanje je pokazalo da je to glavni motiv za 62% ispitanica.
Kao glavni razlozi da zašto ne pokrenuti vlastiti posao, ispitanice navode izostanak sustava podrške i pitanje preuzimanje rizika. Sustav podrške podrazumijeva podršku države, lokalne zajednice, mogućnosti zajmova, umreženja, mentorstva.
Osiguravanje financija za pokretnje poslovanja žene koje tek žele pokrenuti novi posao, njih 74%, smatraju najvećom preprekom. Financiranje kao glavni izazov navode i ispitanice koje već imaju pokrenuti vlastiti posao. Njih 77% pokrenulo je posao koristeći vlastita sredstva.

U Razvojnoj agenciji Grada Velika Gorica, VE-GO-RA moguće je dobiti informaciju i savjet o dostupnim financiranjima za pokretanje i proširivanje poslovanja. Više informacija o tome možete pronaći na vegora.hr. Svaki upit je dobrodošao i pronalaženje rješenja za poslovni izazov s kojim se susrećete bit će na obostrano zadovoljstvo.

Pokretanje poslovanja ili bilo kakve promjene u poslovanju veliki su životni koraci. U mnogim slučajevima, biramo održavanje postojećeg stanja umjesto promjene jer smo ipak na poznatom terenu.

Jedan od najvećih izazova svakog pojedinca koji u sebi prepoznaje ideju, želju i energiju za osobnim i profesionalnim razvojem je pitanje kako uopće pokrenuti proces promjene. Kako pokrenuti proces promjene tema je predavanja “Upravljanje osobnim promjenama” koju organizira VE-GO-RA.
Radionicu organiziramo povodom Dana žena, 8. ožujka 2021., za sve žene – poduzetnice, samozaposlene, nezaposlene i prezaposlene.

Namijenjena je onim ženama koje osjećaju da mogu više, koje osjećaju da imaju sve što im je potrebno da ostvare svoju idealnu budućnost ali ne znaju od kuda krenuti ni kako pratiti svoj napredak.

Kroz interaktivne vježbe, sudionice su vođene kroz 4 koraka procesa upravljanja promjenama: dijagnostika, vizualizacija, dizajniranje i plan akcije. Vježbe će pomoći sudionicama izaći iz ustaljenih načina razmišljanja, vizualizirati budućnost kojoj teže i osvijestiti vještine i resurse kojima raspolažu i koji su im potrebni kako bi iskoristile svoj puni potencijal. Sudionice će imati prilike prezentirati svoje planove promjene i dobiti podršku u realizaciji svojih osobnih promjena. Ako se u ovom trenutku možda još ne smatrate dovoljno odlučnom, vjerujemo da će se to izmijeniti pošto odradite ovu radionicu!

Predavanje vodi gđa. Ivana Conjar, već prihvaćena predavačica velikogoričkoj publici. Gđa. Conjar je komunikolog i poslovni psiholog s dugogodišnjim iskustvom u vođenju MBA programa i edukacijskih programa za managere i startup timove. Karijeru u poslovnom obrazovanju započela je 2006. godine kao voditeljica selekcije i upisa MBA programa pri Cotrugli Business School. Kroz selekcijske intervjue i procjene MBA kandidata upoznala je glavne motivatore osobnog i profesionalnog razvoja lidera i pokretača promjena u organizacijama. Rad s uspješnim liderima nastavlja kao voditeljica poslovnog razvoja e-Leadership MBA programa na Visokom učilištu Algebra.

Nakon uspješne karijere u progresivnim poslovnim školama, pokreće Humanful – edukacijski trening prisutnosti i osvještenosti kako bi svaki pojedinac bio motiviran “ponijeti” cijelog sebe na posao. Preddiplomski studij engleskog jezika i komunikacija završila je na Sveučilištu East-West u Chicagu, SAD; MBA studij na Cotrugli Business School u Zagrebu i magistarski studij poslovne psihologije na Sveučilištu East London u Londonu, UK.

Lokacija održavanja: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Zagrebačka ulica 37, Velika Gorica, dvorana vijećnice.

Na predavanje se možete prijaviti ovdje.

Obzirom da predavanje organiziramo i financiramo u sklopu projekta “Poduzetnički info”, predavanje ne naplaćujemo.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Velike Gorice –VE-GO-RA-e.

Zadnje objavljeno

Poziv-Invento-Summit-Zagreb-22.03.2024

[POZIV]Invento Summit “The power of Intelligence – bez naknade

Kada i gdje? U petak, 22.ožujka 2024. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Na INVENTO Summitu očekuje se okupljanje preko 250 stručnjaka i profesionalaca iz preko 15 zemalja EU, uključujući i preko 50 alumnija Professional Fellows Programa američkog State Departmenta. Ulaznice su besplatne za sve sudionike.

Skip to content