Sufinanciranje za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama

OIE
Autor posta

Razvojna agencija Vegora

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je na svojoj web stranici Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Putem ovog javnog poziva fizičke osobe tj. vlasnici (ili suvlasnici) obiteljskih kuća imaju priliku financirati nabavu i ugradnju sustava i opreme kako bi se povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije.  Važno je samo da vlasnik ili suvlasnik kuće ima registrirano prebivalište na adresi i mjestu kuće prijavljeno najkasnije 30 dana prije dana podnošenja prijave.

Intenziteti potpore su od 40 % do 80 % – ovisi na kojem području RH se nalazi objekt ulaganja, a najviši iznos sufinanciranja po obiteljskog kući je 128.000,00 kn ( 16.988,52 eura).

Jedan od uvjeta za prijavu na ovaj javni poziv je da obiteljska kuća mora biti C energetskog razreda ili boljeg ukoliko se nalazi u kontinentalnoj Hrvatskoj, ili B energetskog razreda ili boljeg ukoliko se nalazi u primorskoj Hrvatskoj.

Naime, nudi se sufinanciranje za:

 • Kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkog kotla na drva za grijanje prostora ili prostora i potrošne vode;
 • Dizalicu topline za grijanje potrošne tople vode i grijanje i hlađenje prostora ili za grijanje potrošne tople vode i grijanje prostora ili za grijanje potrošne tople vode;
 • Sustava sa sunčanim toplinskim kolektorima;
 • Fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu.

Prijava mora sadržavati sljedeću dokumentaciju:

 1. Prijavni obrazac (Prilog 2. Poziva), u .xlsx formatu;
 2. Obostrani sken važeće osobne iskaznice prijavitelja, u slučaju suvlasništva potrebno dostaviti za sve suvlasnike,
 3. Važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji ili koja je prema navedenom ili posebnom zakonu s njom izjednačena,
 4. Zemljišno-knjižni izvadak čestice kojim se dokazuje knjižno vlasništvo10 obiteljske kuće,
 5. Važeći energetski certifikat obiteljske kuće,
 6. Detaljne ponude ili troškovnike izvođača radova,
 7. Fotodokumentaciju postojećeg stanja obiteljske kuće,
 8. Glavni projekt, u slučaju provedbe mjera za koje je obveza izrada istog propisana Zakonom o gradnji,
 9. Prethodno odobrenje/Potvrdu glavnog projekta, u slučaju provedbe mjera za koje je obveza ishođenja iste propisana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara,
 10. Izjavu prijavitelja (Prilog 3. Poziva) pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, potpisanu od strane prijavitelja, u slučaju suvlasništva potpisanu od strane svih
  suvlasnika:
          a) da obiteljska kuća nije oštećena u potresu,
          b) da su osigurana vlastita sredstva za provedbu Projekta.

Podnošenje prijava počinje 15. studenog 2022. godine u 9:00 sati, a prijave se podnose pisanim putem (preporučenom poštom) ili osobnom dostavom.

Dodatne informacije o detaljima ovog Javnog poziva i potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Zadnje objavljeno

Poziv-Invento-Summit-Zagreb-22.03.2024

[POZIV]Invento Summit “The power of Intelligence – bez naknade

Kada i gdje? U petak, 22.ožujka 2024. godine u Hotelu Academia u Zagrebu. Na INVENTO Summitu očekuje se okupljanje preko 250 stručnjaka i profesionalaca iz preko 15 zemalja EU, uključujući i preko 50 alumnija Professional Fellows Programa američkog State Departmenta. Ulaznice su besplatne za sve sudionike.

Skip to content