Druga šansa

Nije baš popularno, a niti jednostavno, priznati poslovne probleme. Pardon, izazove. Oni mogu doći potajice, prvo kroz pad prodaje i pritisak na sniženje prodajnih cijena, a potom ući na velika vrata s dužnicima koji sve rjeđe odgovaraju na pozive i stalno „krpanje“ proračuna….Uglavnom, drama na pomolu.

Postoji niz razloga zbog kojih poduzetnici izbjegavaju priznati postojanje tih izazova, od odgovornosti prema zaposlenicima i dobavljačima, do reputacijskih rizika i udara na samopouzdanje poduzetnika. Unatoč tome, zanemarivanje financijskih poteškoća, posebice uz vjerovanje da će se “situacija popraviti sama od sebe”, najčešće dovodi do poremećaja u poslovanju i nepotrebnog nagomilavanja troškova.

Kroz pilot inicijativu “druga šansa” želimo prepoznati i poduprijeti lokalne poduzetnike sa zastojem ili teškoćama u poslovanju uzrokovanim tržišnim previranjima i strukturnim problemima s financiranjem, a čija bi propast uzrokovala štetu lokalnoj zajednici (gubitak radnih mjesta, smanjenje lokalnog izvoza i proizvodnje, sl.). Svrha projekta je, koristeći alate financijske analize, savjetom ih usmjeriti ka izlazu iz problema na pravno prihvatljiv način.

Stoga pozivamo poduzetnike koji žele poboljšati bonitet i kreditni rejting radi pribavljanja sredstava za normalizaciju poslovanja, a time i ostvarenje preduvjeta za investiranje ili prijavu na natječaje EU fondova, na prijavu za korištenje ove besplatne usluge. Prihvatljivi su poduzetnici koji su registrirani ili djeluju na području Velike Gorice, a zadovoljavaju barem jedan od sljedećih uvjeta:

  • zapošljavaju više od 3 osoba
  • bave se proizvodnjom i preradom
  • najmanje 20% prihoda ostvaruju u izvozu
  • ulažu u istraživanje i razvoj (oznaka AOP 004 i/ili 008 u bilanci)
  • zapošljavaju osobe deficitarnih zanimanja
  • direktor/vlasnik je osoba mlađa od 30 godina
  • direktor/vlasnik je žena

uz nepostojanje sljedećih situacija:

  • nisu povezani s drugim pravnim subjektima koji imaju nepodmirena porezna dugovanja i/ili nepodmirene obveze prema zaposlenicima
  • nemaju pravomoćnu presudu za kaznena djela u gospodarskom poslovanju

Prijave su otvorene do iskorištenja sredstava, a razmatrat će se po redoslijedu zaprimanja. Odabrani poduzetnici bit će kontaktirani sa zamolbom za dostavu potrebnu dokumentaciju za izradu financijske analize (GFI Pod za 2015 i 2016. godinu, brutto bilanca na dan 31.12.2016., pregled 10 najvećih kupaca i dobavljača za navedeno razdoblje i dr.).

U 2017. godini je planirano savjetovanje 12 korisnika.

Ako ste zainteresirani za našu pomoć, molimo popunite Upitnik koji slijedi:

UPITNIK